Logo Vredegerechten Gent

Openbare zittingen

Wanneer is er openbare zitting ?

De openbare zitting is wekelijks op vrijdag om 10.00 u., behalve in de maanden juli en augustus. In de maanden juli en augustus zijn er één of meerdere vakantiezittingen, eveneens op vrijdag om 10.00 u. De juiste data worden u op verzoek telefonisch meegedeeld.

Wie mag er op de zitting aanwezig zijn ?

Op de openbare zitting is publiek toegelaten. De aanwezigen moeten wel de stilte bewaren en mogen geen tekens of uitingen van goed- of afkeuring geven. Mensen die de orde verstoren kunnen gedwongen worden om de zittingszaal te verlaten.

Waar gaat de openbare zitting door ?

De openbare zitting vindt plaats in de zittingszaal op de eerste verdieping.

Indien een partij omwille van een beperking de eerste verdieping niet kan bereiken (er is geen lift …), wordt de zaak behandeld in het kabinet van de Vrederechter op het gelijkvloers, weliswaar met open deuren en in aanwezigheid van de personen die het wensen.

Worden alle zaken in openbare zitting behandeld ?

Niet alle zaken worden in openbare zitting behandeld. De wet bepaalt welke zaken “in raadkamer” (achter gesloten deuren) behandeld worden. Publiek is dan uiteraard niet toegelaten. Deze zaken worden op andere dagen en uren behandeld.

Hoe verloopt de openbare zitting en waar moet u rekening mee houden ?

De zitting begint in principe stipt en alle zaken worden in principe op hetzelfde uur vastgesteld.

De zitting begint steeds met het afroepen van alle zaken, in de volgorde waarop zij op de rol zijn ingeschreven. Er wordt na de afroeping van een zaak dadelijk geïnformeerd en genoteerd wie er aanwezig is en of de zaak kan behandeld worden of moet uitgesteld worden.

Het is belangrijk dat u tijdig aanwezig bent. Bent u niet tijdig aanwezig, dan kan tegen u “verstek” gevorderd worden, wat dan betekent dat de zaak in uw afwezigheid zal behandeld worden en er dus met uw standpunt geen rekening zal kunnen gehouden worden.

Indien u niet tijdig aanwezig kunt zijn, verwittigt u best vooraf de griffie én (de advocaat van) uw tegenpartij. In overleg met (de advocaat van) uw tegenpartij kan even gewacht worden tot u aanwezig bent. Uw tegenpartij is evenwel niet verplicht om te wachten op uw komst.

U kan zich, tenzij de Vrederechter uitdrukkelijk beveelt dat u zelf moet komen, steeds laten vertegenwoordigen door een advocaat. Ook als u zelf niet aanwezig kunt zijn, is het aangewezen een advocaat te sturen. U kan ook een schriftelijke volmacht geven aan uw echtgenoot/echtgenote, uw wettelijk samenwonende partner, of een bloed- of aanverwant. U kan u niet laten vertegenwoordigen door bv. een vriend, een kennis, uw partner waarmee nu niet gehuwd bent of niet wettelijk samenwoont … 

Rechtspersonen (vennootschappen, verenigingen …) moeten vertegenwoordigd worden door een advocaat of door een volgens de statuten bevoegd persoon. De statuten moeten voorgelegd worden. Een werknemer kan de rechtspersoon niet vertegenwoordigen, ook niet met een volmacht !

Als u schriftelijk uitstel vraagt zonder dat u aanwezig bent op de zitting, kan (de advocaat van) uw tegenpartij vragen dat de zaak toch behandeld wordt.

Na afroeping van alle zaken worden de zaken die niet werden uitgesteld één voor één behandeld. Het gebruik is dat eerst de zaken worden behandeld waarbij advocaten betrokken zijn, en dit in volgorde van hun anciënniteit. 

U krijgt steeds ruim de kans om uw standpunt uiteen te zetten in uw eigen woorden. Er wordt wel gevraagd om dit rustig en op een beleefde manier te doen en enkel relevante informatie aan de Vrederechter te geven. Als de Vrederechter vindt dat u niet in staat bent om op een correcte manier uw standpunt uiteen te zetten, kan de Vrederechter u verplichten om een advocaat te nemen. U dient uw tegenpartij en de ev. advocaat met het nodige respect te behandelen. Schelden, roepen en tieren wordt niet geduld.

Eenvoudige zaken of zaken waarbij de tegenpartij niet aanwezig is (“verstek laat”) worden normaal op de dag van de inleiding behandeld. Moet een zaak om welke reden ook worden uitgesteld, dan gebeurt dit op zo kort mogelijke termijn.

U moet steeds kunnen bewijzen wat u voorhoudt. Breng dus de bewijsstukken (contracten, facturen, brieven, betalingsbewijzen …) mee naar de zitting. Nummer alle documenten en maakt een inventaris. Steek alle genummerde documenten in een kaftje met uw naam op en de naam van uw tegenpartij.

Indien de vordering ernstig betwist wordt, en de partijen hun standpunt schriftelijk willen overmaken, worden er in regel termijnen afgesproken waarbinnen de partijen dit moeten doen. Worden deze termijnen niet nageleefd, dan wordt er geen rekening gehouden met de schriftelijke argumenten die te laat werden neergelegd op de griffie.

U bent ook verplicht een kopie van alle documenten die u op de griffie neerlegt of aan de Vrederechter overhandigt, aan uw tegenpartij of aan de advocaat van uw tegenpartij af te geven of op te sturen. Indien u dat niet doet zal de Vrederechter met deze documenten geen rekening houden.

Wanneer neemt de Vrederechter een beslissing ?

Indien de zaak zeer dringend of zeer eenvoudig is, wordt er soms nog dezelfde dag een vonnis uitgesproken. In de meeste zaken wordt er op het kanton Zomergem getracht 14 dagen na de behandeling een vonnis uit te spreken. Uitzonderlijk, bij zeer ingewikkelde zaken, wordt pas na een maand vonnis verleend.

Het vonnis wordt u per post opgestuurd. Vergeet niet aan de griffie te melden indien u verhuisd bent !

Wat na het vonnis ?

Wordt het vonnis niet vrijwillig uitgevoerd, dan kan dit vonnis, op verzoek van een partij, worden uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder. 

Werd de zaak behandeld in afwezigheid van een partij (“bij verstek”) dan kan deze partij in bepaalde gevallen en binnen bepaalde termijnen “verzet” aantekenen. De zaak wordt dan opnieuw behandeld en opnieuw beoordeeld.

In bepaalde gevallen is er hoger beroep mogelijk, ook binnen welbepaalde termijnen.

De Vrederechter beslist in elke zaak afzonderlijk of, in afwachting van ev. verzet of hoger beroep, het vonnis al moet uitgevoerd worden of niet.
 

Deze website maakt gebruik van cookies voor optimale functionaliteiten.Bekijk ons privacy- & cookie-beleid.