Logo Vredegerechten Gent

Openbare zittingen

 

De openbare zitting gaat elke maandag door om 9.30 uur in de openbare zittingszaal, met uitzondering van de derde maandag in een maand. Tijdens het gerechtelijk verlof is er een verminderd aantal zittingen. De precieze data daarvoor worden ieder jaar vooraf bepaald door de vrederechter en ook ter kennis gebracht door bekendmaking op het vredegerecht zelf en deze webstek.

 

De zitting wordt geleid door de vrederechter, bijgestaan door de (hoofd)griffier. Wanneer de vrederechter wettelijk verhinderd is om te zetelen, zal een collega-vrederechter of een plaatsvervangend vrederechter hem vervangen. Zowel de vrederechter, de (hoofd)griffier als de advocaten dragen een toga.

Om te vermijden dat u zou worden veroordeeld bij verstek, is het aangewezen om stipt aanwezig te zijn bij aanvang van de openbare zitting. Deze zitting kan afhankelijk van het aantal zaken enige tijd in beslag nemen, zodat u soms wat geduld moet uitoefenen vooraleer uw zaak behandeld kan worden.

Op de zitting kan u zich laten bijstaan of vertegenwoordigen door een advocaat; dan wel zelf in persoon verschijnen. Mits te voldoen aan strikte voorwaarden (volmacht, graad van verwantschap) kan u zich laten vertegenwoordigen door een persoon die houder is van een volmacht en met toelating van de rechter. De betrokken persoon dient ervoor te zorgen dat hij zijn identiteitskaart bij heeft, alsmede de volmacht zelf en een kopie van de identiteitskaart van de volmachtgever.

Iemand die verschijnt voor een vennootschap dient naast zijn identiteitskaart, eveneens de meest recente statuten bij te hebben teneinde te kunnen aantonen dat hij de vennootschap kan vertegenwoordigen (zaakvoerder, afgevaardigde bestuurder).

Op de zitting kunnen zich volgende scenario’s voordoen betreffende uw zaak:

- de procedure wordt behandeld bij verstek indien de opgeroepen persoon niet komt opdagen of niet behoorlijk is vertegenwoordigd.

- de procedure wordt behandeld op tegenspraak (eenieder is aanwezig of vertegenwoordigd), hetgeen kan inhouden dat de zaak naar een nabije datum wordt verdaagd, dan wel de partijen conclusietermijnen afspreken (minnelijk), dan wel opgelegd krijgen (gerechtelijk), waarop de zaak wordt verdaagd naar een pleitdatum, zijnde de zitting waarop de zaak door de partijen wordt gepleit of toegelicht.

Nadat de vrederechter de argumenten van de aanwezige partijen heeft gehoord (de zaak is gepleit), wordt de zaak in beraad genomen en volgt er normalerwijze vonnis binnen de maand. De vrederechter zal steeds een datum opgeven waarop het vonnis wordt uitgesproken. U kan steeds komen naar de zitting waarop het vonnis wordt uitgesproken, doch dit is niet verplicht en wordt weinig gedaan. De reden daarvoor is dat u het vonnis een paar dagen later in de bus gedeponeerd krijgt, dan wel uw advocaat.

De duurtijd van een geding is dan ook moeilijk te voorspellen en hangt af van diverse factoren (al of niet verstek, complex dossier, hoeveelheid betrokken partijen, duurtijd van de conclusietermijnen).
 

Deze website maakt gebruik van cookies voor optimale functionaliteiten.Bekijk ons privacy- & cookie-beleid.