Logo Vredegerechten Gent

 

Beste bezoeker,

De vrederechter, de griffie en griffiemedewerkers heten u van harte welkom op de website van het vredegerecht van het kanton Hamme.

Deze website is een privé-initiatief van de vrederechters van de provincie Oost-Vlaanderen met de bedoeling u wegwijs te maken in de werking van de verschillende vredegerechten in de provincie.  Het vredegerecht van het kanton Hamme is daar één van en bedient de gemeenten Hamme, Temse, Zele en Waasmunster.  

U zal op deze website vooral praktische informatie terugvinden over de werking van ons vredegerecht. 

Het vredegerecht is de rechtbank die het dichtst bij de mensen staat.  Vandaar dat we u onder de knop “documenten” ook een aantal standaarddocumenten meegeven die u in staat moeten stellen de meest eenvoudige procedures zelf op te starten.

De uitoefening van het recht is echter ook een “stiel”. De “stielmannen” zijn de advocaten.  Zodra u twijfels hebt bij het voeren van een bepaalde procedure, raden we u aan om een advocaat te raadplegen.  Artikel 297 van het gerechtelijk wetboek legt aan de vrederechter en aan zijn medewerkers het verbod op om advies te verlenen.  U kan bij ons dus niet terecht voor het vragen van juridisch advies.  U kan daartoe wel beroep doen op een advocaat of op de dienst rechtshulp van de verschillende ocmw’s. Wie geen advocaat kan betalen, kan beroep doen op het bureau voor juridische bijstand (pro deo). 

Onder de rubriek “links” vindt u verwijzingen naar diverse andere websites die bij de voorbereiding van een procedure voor het vredegerecht van pas kunnen komen: orde van advocaten, gemeentebesturen, ocmw’s, bureau voor juridische bijstand…

Hoewel de meeste mensen een bezoek aan het vredegerecht niet op hun verlanglijstje hebben staan, doen we toch ons uiterste best om uw contacten met onze diensten zo aangenaam mogelijk te maken.

Dit alles onder het motto: “vrede waar het kan, recht waar het moet”.

Danny De Schepper

Vrederechter