Logo Vredegerechten Gent

Hervorming vredegerechten goedgekeurd - koengeens.be

 

Hervorming vredegerechten goedgekeurd - koengeens.be

op 7 maart 2017 14:04 • Persbericht 

Hervorming vredegerechten goedgekeurd

Het kernkabinet keurde recent op voorstel van de Minister van Justitie Koen Geens de hertekening goed van de gerechtelijke kantons, zoals het in het regeerakkoord werd opgenomen. Een betere geografische verdeling van de kantons zorgt tegelijkertijd voor een betere verdeling van de werklast. 

In het justitieplan van Minister Geens werd een hoofdstuk gewijd aan de vredegerechten. Justitie kent immers een zeer hoog aantal gerechtsgebouwen, 187 vredegerechten met 229 zetels, en niet elke site wordt even frequent of efficiënt gebruikt. 

De hertekening van de gerechtelijke kantons werd in eerste fase goedgekeurd op 23 december 2015. De eerste fase die de centralisering naar één zetel voor de kantons met twee of meer zetels betreft, is reeds in uitvoering: een twintigtal gebouwen zijn gesloten en een verdere centralisering volgt doorheen 2017. 

De tweede fase gaat over het organiseren van gemeenschappelijke griffies in, voornamelijk, de stedelijke kantons. Deze interne organisatorische maatregel is in voorbereiding en zal vanaf zeer binnenkort gefaseerd in werking treden. Dit zal als voornaamste verandering voor de burger inhouden dat er één duidelijk loket komt per gebouw, in plaats van aparte loketten per vredegerecht. Dit maakt de dienstverlening voor de mensen duidelijker en toegankelijker aangezien ze niet meer op zoek moeten naar het loket van hun kanton.

Deze derde fase gaat over de hertekening van de kantons op basis van betere geografische verdeling en werklast. Deze omvangrijke oefening hield rekening met alle relevante factoren en werd nu finaal afgerond. (Zie het overzicht onderaan van sluitingen per arrondissement)

Een concrete timing van de sluitingen en herschikkingen wordt zo snel mogelijk opgemaakt.

De sluiting van 34 gebouwen zorgt enerzijds voor een betere inzet van middelen en personeel, en anderzijds een besparing op vlak van huur, onderhoud en facturen van nutsaansluitingen. 

Op de plaatsen waar gebouwen zullen sluiten, bestaat de mogelijkheid om zittingen ‘sous l’arbre’ te houden (bijvoorbeeld in gebouwen van de gemeente). In deze gevallen zal worden onderhandeld met de gemeente of één van hun gebouwen gebruikt kan worden voor periodieke zittingen.

Het globale plan vredegerechten, de eerste en deze derde fase samen, zorgt voor het afstoten van meer dan 60 gebouwen. 

Quote Koen Geens: “De hertekening van de gerechtelijke kantons is een goede zaak om efficiënter om te gaan met de middelen. Door te besparen op de huur van een gebouw kunnen middelen elders worden ingezet. Voor de burger die alsnog een zitting wil laten plaatsvinden in een gemeente waar een gebouw werd gesloten, is er nog steeds te mogelijkheid om – na overleg met de gemeente – de zitting ‘sous l’arbre’ te laten doorgaan.”

  

Arrondissement

Sluiting

 

Antwerpen

Hoogstraten

 

Arendonk

 

Herentals

 

Geel (geen sluiting, wel centralisatie te Mol)

 

Borgerhout

 

Berchem

 

Ekeren

 

Schilde

 

Leuven

Haacht

 

Oost-Vlaanderen

Zomergem

 

Sint-Niklaas (van 2 naar 1 stadskanton)

 

Ronse

 

West-Vlaanderen

Diksmuide

 

Harelbeke

 

Wervik

 

Limburg

Maaseik

 

Borgloon

 

Brussel

Oudergem

+ centralisatie griffies naar 6 gebouwen

 

Halle-Vilvoorde

Grimbergen

 

Sint-Pieters-Leeuw

 

Kraainem (was nog dubbelkanton)

 

Waals-Brabant

Tubize

 

Namur

Florennes-Walcourt

 

Luik

Hannut (was nog dubbelkanton)

 

Saint-Nicolas

 

Hamoir

 

Sankt-Vith (geen sluiting, wel centralisatie te Eupen)

 

Henegouwen

Charleroi (van 5 naar 4 stadskantons bij verhuis naar nieuwe annex justitiepaleis)

 

Enghien / Lens

 

Fontaine-L'Evêque

 

Colfontaine (geen sluiting, wel centralisatie te Boussu)

 

Luxemburg

La Roche / Vielsalm

 

Saint-Hubert

Deze website maakt gebruik van cookies voor optimale functionaliteiten.Bekijk ons privacy- & cookie-beleid.